10 Najznačajnih i jednostavnih SEO saveta

Prioritet svakog poslovanja preko interneta treba da bude SEO optimizacija. Na onom najosnovnijem nivou, optimizacija sajta predstavlja skup svih radnji i tehnika koje će pomoći vašem sajtu da poveća rank(poziciju) u internet pretraživačima. Sve to ima za cilj povećanje posetilaca na vašem web sajtu!

Na onom naprednijem nivou SEO optimizacija uključuje napredniju analizu ključnih reči i fraza kao i samu arhitekturu i funkcionalnost vašeg websajta i linkovanje unutar i izvan vaše internet prezentacije.  Ako ste početnik u ovoj oblasti, evo nekoliko najznačajnijih,uopštenih i jednostavnih, ali veoma efektivnih saveta sa kojima možete početi vaše uspešno online poslovanje:

1. Analiza ključnih reči(fraza)

Svaka internet marketnig kampanja treba da se započne analizim ključnih reči i fraza. Pravilnom analizom u ovoj fazi, odabrane fraze ćemo postaviti u sadržaj koji se nalazi na našoj strani, i naravno moramo te iste reči postavitu u:

* u nazivu vaše strane

*u vašem  URL-u strane

*imenu vaših slika koje se nalaze na strani koju optimizujete za određenju ključnu reč

*Naslove tekstova (headlines) – misli se na H1 i H2 – Npr. <h1>Vas naslov clanka</h1>

Vodite računa o nenagomilavanju istih ključnih reči u samom sadršaju vaše strane da ne bi bili označeni kao spamer kod Google pretraživača.

2. Linkovanje stranica i postova unutar samog sajta

Linkovanje stranica i članaka unutar vašeg sajta predstavlja jedan od osnovnih elemenata optimizacije. To je lak način da povećate saobraćaj između vaših postova i takođe da povećate i poboljšate page rank strukturu i funkcionalnost  sajta. Ali takođe i ovo ne treba da se u velikoj meri radi, jer možete da iznervirate svoje posetioce, i može izazvati kontra efekat. I takođe i u ovom slučaju ukoliko preterate možete biti označeni i kažnjeni kod internet pretraživača.

3. Kreirajte mapu sajta

Kreirajte dve mape sajta, jedna bi trebalo da bude u HTML verziji a druga u XML formatu. Prva je za posetioce i korisnike vaše internet prezentacije, ona omogućava obaveštenje posetiocima o strukturi vaših linkova, naravno ima i namenu da učini pretragu na vašem sajtu efikasnijom za posetioce. Druga je isključivo za robote pretraživača, omogučuje im da lakše pronađu i indeksiraju sadržaje sa vašeg web sajta.

4. Kreirajte prijateljske URL linkove

Neka vaše URL putanje butu prihvatljivije za internet pretraživače koristeći određene ključne reči u vašem url nazivu. Ako kreirate stranu o recimo automobilima neka se ona zove „automobili.html“ ili „automobili.php“ u zavisnosti koju ekstenziju koristite.

5. Izbegavajte fleš sadržaje

Iako Google postaje sve bolji i bolji i napredniji u čitanju fleš sadržaja na vašem sajtu, preporuka seo eksperta iz sveta je da izbegavate takve sadržaje u svojoj navigaciji i u samom sadržaju sajta.

6. Koristite ALT atribut

Google roboti mogu samo da pretražuje tekst, ne i sliku. Međutim vaše slike koriste reči koje nazivamo „alt description“. One imaju veliki značaj kod pretraživača, jer ukoliko se u  svom pretraživaču posetiocu ne prikaže slika ovaj alt atribut prikazuje tekst koji smo označili u njemu, tako da posetilac, može barem videti značenje tog elementa koji mu nije prikazao internet pretraživač.

7. Sadržaj je najbitniji

Vaš sadržaj na internetu treba uvek da bude svež, interesantan i stalno nadograđivan novim informacijama o temi o kojoj pišete, na ovaj način posetioci će se uvek vraćati kao i google robot. Najbolji način da ovo realizujete je da na svom sajtu imate jednu sekciju koja će biti blog ili deo koji će isključivo služiti za najnovije vesti iz oblasti o kojoj pišete.

8. Koristite društvene mreže

Blog je jedan od elemenata društvenih mreža, takođe postoji i Fejsbuk,Tviter i YouTube, trebali bi ste ove mreže uključiti u vaš sadržaj na web-u.

9. Podelite svoj sadržaj

Najlakši način da dobijete povratne veze ka vašoj prezentaciji je da sami u svom sadržaju linkujete sadržaje sa drugih web sajtova, naravno u skladu sa relevantnosti tematike o kojoj pišete članak. Kreirajte neki sadržaj ili servis sa vašim link partnerima, na kojem ćete deliti njihov sadržaj na vašem web sajtu.

10. Analizirajte i pratite vaše napredovanje

Najbolji način je da ubacite Google Analytics code na vašem sajtu kako bi pratili posećenost vaše prezentacije po odrešenim ključnim rečima, postovima, lokaciji, vremenu koji vaši posetioci provedu na sajtu.

Podelite ovaj članak

Jedna reakcija na "10 Najznačajnih i jednostavnih SEO saveta"

Pošaljite Komentar