Analiza konkurencije i njihovi dolazeći(inbound) linkovi

Nije sve u SEO - Matt CuttsKada analiziramo pozicije za visoko konkurentne reči i fraze u oblasti za koji radimo naš websajt, često nailazimo na sajtove koji nisu baš mnogo optimizovani, i u ne malom broju slučajeva se nalaze ispred nekih sajtova, čija sama optimizacija na sajtu…kvalitetan sadržaj, struktura i arhitektura samog sajta, je mnogo bolje odrađena u odnosu na te prezentacije, koje se nalaze , pa ajde da kažem čak i u samom vrhu pretrage. U čemu je caka? Zašto su ti sajtovi bolji od našeg u očima google pretraživača? A u isto vreme nisu dobro optimizovani…

Stvar koju želimo da izbegnemo, je te, da moramo prihvatiti k znanju, da nije samo optimizacija sajta, faktor, koji će nam doneti bolji ranking na pretraživačima. Postoje mnogi faktori koji mogu da vas poboljšaju u pretrazi, ali u osnovi gleda se sam sadržaj na sajtu kao i linkovi, oni koji dolaze ka našem sajtu, kao i samo povezivanje strana na našoj prezentaciji, i linkovanje relevantnog sadržaja među postovima na samom sajtu.

Ako smo uradili dobro optimizaciju, i vodili računa o ovome, kao i o samoj arhitekturi sajta, to ipak ne mora da znači da je naš sajt bolji od sajta na kome baš i nije učinjeno previše napora povodom optimizacije.

Postoje puno sajtova koji kreiraju početnici, školarci, studenti, novinari, blogeri i ostali, koji baš i ne vode toliko računa, i ne ulaze u neke dublje analize optimizacije, ali to ne znači da su loš izvor informacije, i da taj sadržaj na takvim sajtovima nije kvalitetan.

Još jedan razlog, zašto se ti sajtovi nalaze na boljim pozicijama u rezultatima pretrage je i taj, što se baš detaljno i ne prikazuju linkovi koji dolaze na tim sajtovima, prilikom analize naše konkurencije.
Kada uđemo u google webmaster tools dobićemo veoma siromašan izveštaj o tome, ali takođe ako idete i na Yahoo Link Explorer, ili na bilo koji drugi korisnički servis, dobićete i prikazaće vam se samo jedan deo beklinkova, koju naša konkurencija poseduje. A razlog za to po Matt Cutts-u je taj što nemaju dovoljno prostora za arhiviranje takvih informacija, jer ih ponekad ima previše, pa je tokom vremena ovakav način prikazivanja beklinkova, postao tradicionalan…

Tako da je veoma i u većini slučajeva verovatno da postoje veoma jaki beklinkovi koji su usmereni ka našoj konkurenciji, i koji im pomažu da se u rezultatima pretrage nađu baš tu gde jesu, i nama izazovu zabludu i sumnju Google mašineriju, i način i algoritme po kojima Google razmišlja i vrednuje.

Zato imajte na umu, da ne možete baš da imate na dlanu sve informacije o konkurenciji, što se tiče raznih faktora koje utiču na poziciju njihovog sajta, i nemojte se zbog toga nervirati ili još gore dozvoliti da vas to dovede do očajanja.

Pored toga Matt Cutts kaže da oni sad ne forsiraju toliko da se baš mora raditi SEO perfektno, pokriti sve faktore vezane za SE optimizaciju na sajtu, jer u suštini google želi i trudi se i trudiće se u budućnosti da sajtove rangira i vrednuje na osnovu kvalitetnog sadržaja. Ako je sadržaj dobar on će imati i dobru poziciju na google pretraživaču.

Podelite ovaj članak

Jedna reakcija na "Analiza konkurencije i njihovi dolazeći(inbound) linkovi"
  1. Dragan Djordjevic · Edit

    Googleov algoritam postaje sve kompleksniji i sve brže se menja tako i kad bismo videli apsolutno sve linkove konkurencije nebismo mogli lako i sa sigurnošću zaključiti zašto neki sajt ima poziciju kakvu ima.SEO nije egzatna i nepromenljiva nauka kao matematika pa broj linkova,broj domena sa kojih dolaze, P. rank seomozov Mozrank ,autoritet stranice i domena mogu biti samo orijentacione stvari.Da bi se pobedila konkurencija važno je ipak pratiti trendove i menjati se brzo ako ne koliko se Google menja onda barem brže od konkurencije.

    Reply

Pošaljite Komentar