Backup wordpress-a i njegove sql baze

Ovaj članak je isključivo upućen za sve one koji se prvi put susreću sa wordpress-om, i žele da nauče nešto o backup-u wordpress-a i njegove sql baze, što će iz priloženog isti početnici i zaključiti da je backup veoma jednostavan i lak.
Naravno prvo šta želimo da sačuvamo je root folder našeg sajta, odnosno foldere i fajlove koji se nalaze u public html folderu (u zavisnosti od našeg hosting provajdera. Znači sav sadržaj iz tog foldera snimiti i postaviti na sigurno mesto na našem hard disku. To je najlakši deo backup-a, a zatim prelazimo i na sql bazu. takođe i ona mora biti backup-ovana ukoliko želimo da sačuvamo komentare,forumski deo itd.
Kada uđemo u cpanel na našem hostingu i kliknemo na našu sql bazu i zatim izaberemo phpMyAdmin pa onda izaberemo bazu koju želimo da sačuvamo na sigurno mesto, kao na slici:

izabiranje-sql-baze-u-phpMyAdmin
izabiranje-sql-baze-u-phpMyAdmin

Kada smo izabrali željenu bazu okrenuće se sledeća strana izabrana sql baza sa svim tabelama koje sadrži , tada ćete izabrati opciju izvoz ili export sa gornje navigacije strane kao

izabiranje-opcije-izvoz1
izabiranje-opcije-izvoz1

na sledećoj slici:

I onda se otvara sledeća strana gde moramo da čekiramo određene opcije kako bi smo pravilno snimili sql bazu wordpress-a.

cekiranje-opcija-za-izvoz
cekiranje-opcija-za-izvoz

Veoma je važno da označite sve tabele koje se nalaze u bazi sa sa leve strane koje su označene na slici kao i čekiranje ostalih opcija, takođe označene kao na sledećim slikama. Na kraju sačuvajte bazu podataka kao zipovani fajl i klikom na snimi ili kreni ili save. Posle svega ovoga ukoliko dodje vreme da promenite host ili vam padne sajt iz određenih razloga pročitajte članak prebacivanje wordpress-a i njegove sql baze na drugi host To je sve!

zipovanje
zipovanje

Uživajte!

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar