Barak Obama na izborima 2012, Open Source i Social Media

Tehnički tim Baraka Obame je 2012. dobio možda najveću pažnju u istoriji političkih izbora do sada. Da je Social Media danas nezaobilazan i najvažniji deo strategije u borbi za pridobijanje glasača najbolje dokazuje prošlogodišnji primer ponovne inauguracije Američkog Predsednika. Ali isto tako da i open source inovacije i programi takođe moraju da budu pristupačne svima, i ne budu monopol nad tako veoma bitnim istorijskim dešavanjima.

Takozvani „tim snova inženjera iz Facebook-a, Google-a i Tvitter-a koji su izgradil softver koji je pratio Baraka Obamu na reizboru su veličani u štampi na odličnom poslu, koji je već postao normalan kao nezamenjiva podrška u svakom političnom poslu a pogotovo kada su u pitanju predsednički i parlamentarni izbori.

Barak Obama i Open Souce

Ali u periodu posle izbora, velika netrpeljivost je nastala između političkih operativaca i programera koji su radili rame uz rame. U pitanju je open source koji je stvoren tokom „Obame za Ameriku (OFA) 2012“ kampanje: digitalna arhitektura koja stoji iza web sajta same Obamine kampanje, njenog sistema za prikupljanje donacija, sistemom deljenja propagande na društvenim mrežama, kao i protokol za email slanje i njenim mobilnim aplikacijama.

Privatnost Glasaca ili egoizam

Kada je kampanja završena, ovi programeri su hteli da stave svoj rad nazad u open source zajednicu radi deljenja sa drugim progamerima u cilju usavršavanja samog koda kao i prenamenu možda u neke druge svrhe. Međutim političari iz Demokratske stranke su smatrali drugačije, tvrdeći da će deljenje same tehnologije doneti prednost opoziciji, tj republikanaca, na nekim sledećim izborima.

Tri meseca posle izbora, podaci i softver su još uvek pod kontrolom predsednika i njegovog osoblja. Kakva je sudbina ovog programa koji su OFA programeri izradili? Jedno je sigurno, ovakav odnos političara i programera će znatno uticati na regrutovanje talentovanog i stručnog osoblja kada je reč o nekom predstojećem periodu.

Social Media u Politici

Danijel Rajan, koji je radio kao direktor front-end inženjeringa na OFA smatra da se ovde radi o principima i moralu. U veoma kratkom vremenskom periodu sadašnji predsednik je stekao zavidnu prednost i to sve zahvaljujući ovom stručnom timu, koji je izradila ovaj softver. Sofver je baziran na otvorenom kodu i trebalo bi ga vratiti nazad u open source zajednicu, kaže Manik Rathee, koji je radio kao inženjer na OFA.

„Ja razumem potrebu da neko zadrži privatne podatake i ne objavljuje ih, ali ne i sam kod softvera koji bi trebao da bude slobodan.“

U tom smislu, odluka da se zadrži ova tehnologija će biti kršenje etičkih principa programera. Ali jedan veći argument ide u prilog open source zajednici, a to je da u slučaju da se ovaj kod zadrži neće biti mogućnosti za napredovanje istog. Ako bi se ponovo vratila u zajednicu radi unapređenja i novih ideja, on će ići u korak sa vremenom. Za jedno 4 godina, 2016. ovaj ovako zadržan i čuvan kod neće imati mogućnost razvoja i poješće ga vreme, jer tehnologija ide napred svakog dana i brzo se razvija.

Demokrate se još uvek drže argumenta da program sadrži adrese, brojeve, razne informacije o glasačima koje ne smeju da budu javne, ali naravno sve se čini da je to jadan izgovor, jer je sam kod open source pravca.

Tim programera smatra da demokrate ne žele ovaj softver u ruke republikanaca, jer je veoma moćan u smislu načina prikupljanja finansija za kampanju i izbore.

OFA inženjeri veruju da zadržavanje koda privatnog bi zapravo učiniti više štete nego dobra za demokrate. „To će poslati veoma loš signal inženjera koji mog u raditi i biti unajmljeni na sledećem izbornom ciklusu u 2016“, kaže Rathee. „To pokazuje fundamentalno nerazumevanje.“

Ne radi se samo o politici i izborima, taj bi softver mogao koristiti drugim organizacijama, recimo u humanitarne i druge svrhe, i bio veoma od pomoći raznim organizacijama koja se bave drugim društveno korisnim delatnostima.

Izborni dan ne bi trebalo da bude kraj za ove sisteme Moramo da nastavimo da se krećemo napred, da se usavršavamo kao ljudi, i barem malo potrudimo da nadjemo rešenja i za neke druge svrhe, a koje nisu predmet politike.

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar