Internet Marketing

internet marketingInternet Marketing je skup svih mera, veštine, znanja, preduzetih akcija I aktivnosti, kao I premanentnog obrazovanja, koje imaju za cilj da putem Interneta dovedu potencijalnu ciljnu grupu na ciljnu, ili ciljne strane(Landing Page). Namerno sam pomenuo obrazovanje u ovoj definiciji iako je ono samo preduslov ovih aktivnosti, ali bi voleo I na neki način kasnije da se osvrnem na obrazovni sistem u našoj zemlji I kako I na koji način obrazovne institucije olako shvataju, ovu vrstu Marketinga.

Već odavno, posmatrajući I čitajući malo na društvenim mrežama, blogovima, aktivnosti I novine koje se koriste kao strategije vezano za ovu oblast poslovanja, dalo mi je ipak malo nade optimizma, kako pojedinci željni znanja uspevaju preko raznih sajtova da nauče nešto za šta se u našem obrazovnom sistemu, tek polako saznaje, a čini mi se da grešim I da je interesovanje za samom edukacijom profesora pre svega u ovoj oblasti dramatična I zabrinjavajuće niska. Međutim očaralo me to kako veoma mladi ljudi, blogeri, entuzijasti, znaju puno toga, prenoseći na taj način znanje svima, naravno I meni ;).

Ova oblast u marketingu, a čini mi se da je odavno potisla sve ostale vidove marketinga je veoma kompleksna, I ma koliko vam se možda učinila na prvi pogled, laka I jednostavna, zahtev ogromnu količinu znanja, određenih osobina u samom čoveku, da bi se posao uspešno završio do kraja, I da bi se ostvario određeni cilj…PROFIT.
obrazovanje
Pre svega težina Internet Marketinga se sastoji u samom konstatnom obrazovanju stručne osobe, što iziskuje puno vremena, I naravno ljubavi prema tom poslu. To je na prvom mestu. Na drugom mestu je količina informacija I znanja u ostalim oblastima. Potrebna je stručnost u social media oblasti, SEM (Serch Engine Marketing) tj. SEO Optimizaciji I optimizaciji I anlizi PPC-ja (plaćenih reklama na google pretraživaču).

Marketing Kampanja kreće od samog dizajna I psihološkoj analizi ciljnih strana, ili ajde već kako god hoćete Web Prezentacije pa sve do relizacije. Između ove dve stvari ima još mnogo etapa koje treba maratonski izdržati I koordinirati, I to sve sa dobrom analizom I strategijom. Znamo I sami koliko je ova oblast malo razvijena kod nas, što znači, ako vi sami nemate dovoljno kvalitetan stručni kadar da realizuje vaš projekat I ako postoje u vašem timu samo jedna ili dve, tri osobe koje treba sve ovo da odrade, posao je više nego iscrpljujući, a da bi se došlo do željenog cilja, te osobe moraju da imaju mnogo znanja u svim oblastima Web Marketinga, Web Dizajn, SEM, social media. Takođe kvalitet I sposobnost u analizi I strategiji se podrazumeva. Nije samo dovoljno napraviti grupu na Fejbuku I imati 10 000 članova, najbitniji je kvalitet, da li je ta ciljna grupa pravilno I kvalitetno odabrana I na koji način, demografija same ciljne grupe itd… A da ne govorimo o saradnji sa SEO Optimizacijom I koordinacijom sa istom.
marketing
Ja stvarno ne znam da li su sve ove oblasti zastupljene u našem obrazovanju. Ili se u našim udžbenicima samo pominju definicije I da li su samo ispitna pitanja “Šta je to Internet Marketing?” (ako uopšte I postoji takvo pitanje), ili smo svi mi prinuđeni da znanje stičemo preko Google pretraživača I hvala bogu da ih ima, pojedinaca. Jeste, možda sam malo I strog , jer ova grana nije baš toliko dobro razvijena I u svetu.

Jer I na zapadu, pa čak I u Americi, Web Marketing tek treba da se razvija. Društveni Mediji veoma brzo menjaju svoje forme I načine funkcionalnosti, tako da je I istraživanje I obrazovanje konstantno I neće se nikad ni završiti. Ne postoje puno firmi koje u svom sastavu imaju ovo odelenje I poseban sektor, pa čak ni u inostranstvu, veoma ih malo ima. Često posećujem SeoMoz sajt, I obično pratim Whiteboard Friday. Možete pogledati koliko ima komentara na članku koji govori o ulogama i odgovornosti web marketing tima. Posetioci su začuđeno pisali kako nisu znali da ovaj sektor može da postane ogroman I da ima posebno svakog menadžera za svaki određeni segment Marketinga. To samo znači da se on idalje razvija I još nije dobio jedan konkretni oblik, a možda neće i nikad, I da isto tako I u zemljamam razvijenije od naše, ipak nije dovoljno razvijena(koliko bi trebalo), svest o ovakvom načinu reklamiranja I nastupa na tržištu.

Podelite ovaj članak

3 Responses na "Internet Marketing"

Pošaljite Komentar