Kako napisati članak na svom blogu

Najbitnija stvar koju treba imati na umu , pri pisanju novog članka(teme) za koju smatrate da će biti interesantna posetiocima na sajtu osim Blog Web Dizajn-a je ta da, članak pišete za posetioce, a ne za google! To je prvo i najosnovnije pravilo. Cilj tekstova na internetu su da budu informativne prirode, a ne da zadovolje google mašineriju. Takođe imajte na umu da je i  i sam Blog Web Dizajn(vizualni efekat) isto veoma bitan, ali o tome ćemo drugom prilikom i o efektima koji zadržavaju posetioce na sajtu.

„Pišem za svoje posetioce“, treba stalno da vam bude u glavi, rečenica koju treba da vam stalno ponavlja neki dobar duh koji vam diše za vrat, dok vi budete sedeli i kuckali svoj novi članak ispred vašeg računara. Još jedna veoma bitna stvar, je taj da pišete o onoj temi koja posetioce interesuje, dobro proverite analizu fraza koje surferi kucaju u pretraživačima, koliko često je kucaju, i koja je konkurencija pod tim ključnim rečima, jednostavno to se zove analiza ključnih reči kada je izrada sajta u pitanju.

Da bi članak bio uspešan,tj da bi se on dobro pozicionirao na internetu, pre svega nemojte da prepisujete sa drugih sajtova, jer je google pametan, i jedanput kada spozna identične rečenice, brzo će vas kazniti pozicioniranjem nekoliko ili više pozicija niže vaše konkurencije, i to u najboljem mogućem scenariju, ono što može i gore da se dogodi, a to je da vas google izbaci iz njegove liste, analize, pod određenim ključnim rečima zbog koga ste i kopirali sadržaj na vašem sajtu.

Za trenutak zaboravite dolazne linkove ka vašem sajtu ili članku, na momenat, zato što ste tek počeli da pišete o nekoj temi, to dolazi kasnije, znatno kasnije, kada korisnici uvide da je sadržaj interesantan, deliće ga sa drugima, pratiće vas sajt preko RSS kanala, deliće ga na socijalnim sajtovima kao što je Facebook ili Twitter i na taj način, vaš sajt će članak će zadobiti neku popularnost i kod ostalih webmastera, tako da pišući članke slične sadržine poželeće da u tim sadržajima, navedu vaš izvor upućujući posetioca ka vama.

Upravo iz tih razloga, nemojte da razmišljate o dolaznim linkovima, već isključivo o posetiocima i kako i na koji način da zadovoljite njigovu žeđ za više informacija. Nemojte biti škrti, već slobodno bez ikakvog straha u vašem sadržaju navedite izvor, ili prilikom pisanja, ukoliko neka fraza ili reč treba biti pojašnjena čitaocima zbog shvatanja sadržine i suštine vašeg članka, linkujte izvor dodatnih informacija za tu frazu sa nekog sajta koji govori o toj frazi, isključivo radi pojašnjavanja posetiocima i njihove edukacije. Znači, opet ponavljam pišete radi posetioca, a ne radi google pozicije. Google nagrada će doći kasnije, budite strpljivi.

Ako linkujete svaku frazu za koju nemate dovoljno vremena ili iz razloga da ne bi skrenuli sa teme navedene u vašem članku, google će znati da ceni. Najbitnije je da linkovi imaju smisao, tj. da sadržaj ka tim odlaznim blogovima i sajtovima, kao naravno i dolaznih linkovima ka vama, bude relavantan, da ima smisla zbog koga su i postavljeni, a to je razumevanje i objašnje sadržaja posetiocu, i njegova edukacija. Kada smo već kod relevantnosti, o tome kako treba da napišete članak i koje sve mere treba da preduzmete mozete naći i na blogu Dragana Varagića, on na svom blogu u kratkim crtama opisuje najbolji način kako da napišete prvi blog post.

Ako je vaš sajt nov i svež, bez obzira što nemate mnogo kvalitenih linkova sa drugih sajtova ka vama, google će vrednovati vaš članak kasnije, kroz posetu, i sam kvalitet sadržaja, nagradiće vas sa nekoliko pozicija više. Kasnije ako je vaš post kvalitetan i posećen , počećete da dobijate dolazne linkove bez ikakvih posebnih zahteva! Takođe potrudite se da svakom linku date „title“ atribut, objašnje, u par reči gde će link da ga odvede, na taj način ćete posetiocu u mnogome pomoći oko razumevanja sadržaja na vašem web saju, i ako ne želi da poseti taj link, nastaviće da čita članak.

Znači, sledi zaključak: Pišete za posetioce a ne za google!!!!!

Podelite ovaj članak