Korišćenje osnovne url adrese domena sa www ili bez njega

Šta je poželjnije, adresa sajta(domen) sa www-prefiksom, ili verzija bez www-prefiksa? Da li je to ustvari isto? Koju verziju adrese url-a blogeri najčešće linkuju? Koja od ove dve verzije je tradicionalna?

Sufujući malo po netu, naići ćete na različite verzije ovih adresa. I one sa www prefiksom i one bez nje. Obe naizgled izgledaju identično, ali google mašina će ove dve verzije domena tretirati kao sasvim drugačije web sajtove. Ovakav slučaj je poznad pod nazivom, ajde da se izrazim „kanonizacijom“(canonical-izvorno, bazno, tradicionalno)  kako  imam običaj da kažem.

U jednom od svojih blogova Matt Cutts je rekao da je „Canonicalization“ proces odabira najbolje moguće adrese sajta kada postoji više opcija-alternativa, i obično se preusmerava na početnu stranu našeg sajta.


Na primer, većina ljudi bi pomislilo da su ovo u suštini identične url putanje:

* www.primer.com

* primer.com/

* www.primer.com/index.html

* primer.com/home.asp

Ali tehnički, sve ove url adrese su drugačije. Pošto roboti internet pretraživača tretiraju verzije sa www-om i bez www-a  istog websajta apsolutno kao totalno različite web sajtove, postoji rizik dupliranja sadržaja. Tj. google će zabeležiti identične informacije, ali, po njemu, sa dva tehnički apsolutno različita web sajta.

Google, kanonizaciju shvata na sledeći način:

Odabira koji jedinstveni, željeni domen, zahtevate za vaš websajt i sprovodi vašu naredbu o tome koji url želite da koristite za svaku od svojih strana. Mogućnost postojanja ostalih url putanja, koji ne odgovaraju ovim navedenim standardima, može izazvati poteškoća kod internet pretraživača dok indeksiraju vaš sajt u pretrazi.

Osim toga, ako postoje linkovi na ostalim web sajtovima, koji vode ka vašem sajtu, i pri tom su neki od njih usmereni ka adresi koja sadrži www, a neki ka adresi koja ne sadrži ovaj prefiks, rank vašeg sajta, i sva vrednost ovih linkova i trud koji ste uložili u prikupljanju dolaznih linkova, će se podeliti između ove dve url putanje.

I sada se postavlja pitanje, koje od ove dve navedene putanje da izaberemo? I da li uopšte jedna od ove dve verzije ima veću vrednost kod pretraživača?

Prema standardima rangovanja vaše internet prezentacije, u očima google pretraživača, svejedno je koju putanju izaberete. Google će više vrednovati onaj web sajt koji ima više kvalitetnijih i relevantnih dolaznih linkova.


Prema nekoj proceni ako slušamo savete nekih seo stručnjaka, trebalo bi se opredeliti pre za www verziju, nego za url adresu koja ne sadrži www prefiks. Ovo pre svega zbog toga što je www, postao standard za url strukturu, i da će ostali vlasnici web sajtova, pre linkovati vaš sajt i kucati sa www, čisto iz neke navike.

Ako želite da vaš domen po defaultu bude prepoznat kod google robota kao http://vaswebsajt.com/, to možete uraditi preusmerenjem u .htaccess fajlu

ako nemate onda kreirajte jedan u root direktorijumu i u njemu upišite sledeće:

RewriteEngine On
RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]{3,9}\ /index\.php/[^\ ]*\ HTTP/
RewriteRule ^index\.php/(.*)$ http://rezultatiuzivo.localhost/web_stari/$1? [R=301,L]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.rezultatiuzivo.webkomsija\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://rezultatiuzivo.localhost/web_stari/$1 [R=301,L]

RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]{3,9}\ /([^/]+/)*index\.php\ HTTP/
RewriteRule ^(([^/]+/)*)index\.php$ http://rezultatiuzivo.localhost/web_stari/$1 [R=301,L]

Dodadavnje 301 redirekcije može da bude dobra ideja za one koji često menjaju sadržaje na svom sajtu.

Takođe, o redirekciji i naredbi koju dajete web serveru možete pročitati i u članku Peše Supurovića koji govori o Redirekciji putanja (URL rewriting) na jednostavan način.

Dok, ako koristite wordpress u plugin-u „all in one seo“, postoji opcija „use canonical url-s“ koju treba da čekirate, ja mislim da je čekirana već po defaultu ali nisam siguran. Opcija omogućije da vaša putanja bloga koju ste označili pri instalaciji wordpressa, a možete je videti u wordpress  general(opšte) opcijama, bude prioritet za google pretraživač.

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar