Novi iPad 3 Tablet – Oduševljenje ili samo Iluzija?

novi iPad 3Mnogi koji su videli novi Ipad 3 Apple-ov model, preneće vam impresivne i očaravajuće utiske o ovom tablet pc-ju. Ljubav na prvi pogled kako su ga opisivali na zvaničnom predstavljanju u PR menadžment-u ovog giganta. Međutim neće se sa ovom konstatacijom složiti mnogi korisnici, kada 16 Marta ovaj model bude izašao u prodaji, prvo u Americi a malo kasnije i u Evropi. Ogromna prašina oko novog modela se digla, sa svim mogućim lepim atributima i božanstvenih opisa. Da li će možda preuveličavanje i hvalisanje nove serije Ipad-a potvrditi i ispuniti očekivanja krajnjih korisnika, ili će oni ipak očekivati nešto mnogo bolje od starijeg brata „Ipad 2„? Svi su očekivali sa oduševljenjem kako će se zvati nova serija ovih multimedijalnog tehnološkog čuda, i svi su očekivali da će on jednostavno dobiti ime Ipad 3 , naravno po redosledu serije, međutim neko se pametan iz Apple-a dosetio za novi naziv, jednostavniji od ovog (ako je uopšte i moguće jednostavnije od očekivanog) i to kao „Novi Ipod“, brilijantno :P.

Šalu na stranu, ispitivanjem već postojećih korisnika starijeg brata Ipad 2 , tim u Apple-ovom taboru je došao do informacija, da velika većina budućh korisnika očekuje mnogo bolje performanse u pogledu igranja Igrica na ovom tabletu. A to su upravo i obećali iz ove firme, prvenstveno zadovoljavanje ukusa potrošača. Da li će održati obećanje sa postojećom grafikom koju Ipod 3 poseduje, grafiku displeja koja radi na 2048×1536 piksela i 264PPI. Novi displej i kompletan tablet i iOS koji ima za operativni sistem, podržava i pokreće jak, ali da li je i dovoljno jak A5X procesor koji ima quad-core grafičke mogućnosti.

appleMnogi se oduševljavaju ovim procesorm, misleći da je to procesor sa 4 jezgra u ovom malenom ultra tankom Ipad-u, ali on samo ima quad-core grafičke mogućnosti, što je za svaku pohvalu, međutim to je klasican dual-core procesor, sa dva jezgra. Sa 1GB ram memorije koju ima ovaj uređaj, postavlja se pitanje da li Apple može zadovoljiti Igračke apetite korisnika na rezoluciji od 2048×1536 , i koliko će performanse biti bolje u odnosu na stariji model koji je radio na rezoluciji 1024X768 i 512MB rama. Svakako da će biti bolje, ali koliko bolje, i da li će to biti dovoljno da podrži sve moguće najave i hvalospeve po medijima i blogovima za ovaj model. Mnogi su očekivali, i bilo je puno glasina da će novi model imati u sebi unapređeni A6 procesor ali se to nije desilo, i mnogi su na ovoj pompeznoj prezentaciji 7. marta bili razočarani.

iPad 3 Karakteristike i Specifikacije

Evo šta znamo o sledećem iPad-u:
Retina displej, sa rezolucijom od 2048×1536, 3.1 milion piksela na 264ppi
A5X Procesor, quad-core grafika
5 megapiksela iSight kamera
1080p video snimanje
Prepoznavanje glasa – diktiranje teksta, poruka
3G & 4G LTE konekcija
10 sati baterija, 9 sati baterije na 4G
9.4mm tanak,
Dostupan u prodaji 16. Marta
Operativni Sistem:  iOS 5.1

Novi iPad 3 Cene:
Svi & beli i crni modeli će biti dostupni kao i obično:
Novi iPad sa Wi-Fi Cene:
16GB Wi-Fi – $499
32GB Wi-Fi – $599
64GB Wi-Fi – $699

Novi iPad sa 4G LTE Cene:
16GB 4G LTE – $629
32GB 4G LTE – $729
64GB 4G LTE – $829

Toliko o kritikama, ono što nas nije ostavilo ravnodušnim kod novog ipad 3 modela je sam displej. Izgled se mnogo ne razlikuje, s tim što je tanji i za kojih desetina grama teži, ali to se uopšte i ne oseti u ruci i prilikom rada na njemu. Fantastičan najnoviji Retina displej prosto odiše i očarava svojim izgledom i performansama. Svi detalji su kristalno jasni, čisti i prijatni za posmatrača, dok video i fotografije zahvaljujući ukupno 3,1 miliona piksela koji su podržani kvalitetnom čipu A5X procesora, daju prelepu dimenziju i zaokružuju kvalitet u ovom delu performansi Apple-ovog čuda.

5MP5MP kamera neće ostati nezapažena, i zahvaljujući unapređenoj tehnoligiji za korekciju profilnih slika i auto belom balansu, korisnici kojima ovo bude prioritet biće više nego zadovoljni. Takođe je omogućeno i snimanje videa u 1080p HD video modu.

Nova mogućnost je i najnovija 4g TLE konekcija koja ide uz standardnu wi-fi internet mrežu. 4G saobracaj vec postoji u Americi i Kanadi, odlikuje se ogromnom brzinom prenosa podataka, međutim novi Ipad 3 takođe poseduje mogućnost priključka na starije 3G mreže.

Novi model će omogućiti i ICloud mogućnosti, korisnici će moći da čuvaju fotografije vide, i razmenjuju muziku u okviru ITunes-a, ne zauzimajući prostor tako na svom novom iPad-u.

I ono što je veomam korisna informacija i stavka kod novijeg modela je i ta da postoji glasovno raspoznavanje, tako da će budući korinici biti oslobođeni mukotrpnog kuckanja na tastaturi prilikom kucanja i slanja poruka. Ovo je još jedna novina koju poseduje mladji brat, i olakšavajuća okolnost za korisnike koji su u velikoj meri koristili dopisivanje. Tablet raspoznaje glas i reči korisnika i automatski ih pretače u slova i rečenice.

tabletAko sumiramo karakteristike novog uređaja, i sve saberemo i oduzmemo, ostaje samo pitanje da li će novi Ipad zadovoljiti gejmere, koji inače u svakom drugom pogledu pokazuje fantastične rezultate. Uvek na kraju oni koji vole ovaj proizvod, i daju sud o njemu, tako da nam ostaje samo da sačekamo taj famozni 16,mart, i pratimo koliko će Apple milijardi zaraditi od ovog modela :D, a kasnije i kako će korisnici oceniti novu kupovinu vremenom.

A šta je sa konkurencijom?

Naravno da Apple nije zaboravio konkurenciju, nije sve još uvek gotovo, ne zaboravimo da na ovom tržištu postoji još i Google Android, Ultrabook, windows 8, kompanije koje ne treba ignorisati. Veoma konkurentan na prvom mestu je Android koji, ako se sećate, 2011 je izbacio svoju seriju tablet računara, koja je prema prognozama mogla biti tehnološki bum, i kralj među tablet uređajima, ali se iznenađujuće, to nije desilo, i očekivanja su zakazala. Krajnjii potrošači, još uvek se ne zna tačno zašto, nisu reagovali na ovaj proizvod onako kako su iz ove kompanije procenjivali i želeli. Međutim najavljuju iz ove kompanije, da će u toku godine izbaciti i više nego konkurentan tablet pc. I da će udvostručiti svoju prodaju u toku 2012. godine.

Ne treba zaboraviti i kompaniju Ultrabook, reći ćete da oni ne spadaju u tablet računare, ali je veoma ultra tanak i mali notebook računar sa jakim performansama i karakteristikama, tako da oni koji se premišljaju između novog iPad 3 tableta i notebooka, mogu lako odlučiti i za proizvod ove kompanije.

Ako sve sumiramo, na kraju ipak moramo zaključiti da je trenutno Apple-ov novi proizvod ipak još uvek kralj među tablet uređajuma. Videćemo još koliko, i da li će neko skinuti sa trona Ipad 3 u toku 2012. godine.

Podelite ovaj članak

2 Responses na "Novi iPad 3 Tablet – Oduševljenje ili samo Iluzija?"

Pošaljite Komentar