Permalinkovi, seo opcije i uticaj na optimizaciju sajta

Permalinkovi su veoma važni za seo optimizaciju sajta. Permalink struktura je ustvari url putanja koju vidite u vašem internet pretraživaču u address baru. Oni su veoma bitni za seo, jer se njihova struktura pojavljuje u internet pretraživačima, i zbog toga moramo voditi računa, kako ćemo i na koji način najbolje definisati njihovu strukturu.

Kraća url struktura sa određenim ključnim rečima u njoj, i sa što manje suvišnih reči, određenih znakova i brojeva, je,  u svakom slučaju bolja nego automatski dinamički generisana putanja naše web strane. Tako da će u očima pretraživača, ona biti mnogo lakše razumljivija za čitanje i indeksiranje, kao i samim korisnicima interneta, tj. posetiocima našeg sajta.

Sređivanje permalink strukture

Da bi naša url putanja bila efikasna i kasnije dala vidljive rezultate u pretrazi našeg članka pod određenom frazom kod google pretraživača, moramo srediti permalinkove. Ako koristite wordpress u opcijama-permalink wordpres će vam dati kompletno rešenje i punu kotrolu nad vašim permalinkovima. Znači, moramo odbaciti default opciju, pogledajte sledeću sliku:

permalink struktura
permalink strukturaPrva opcija je podrazumevana(default opcija), ovu opciju definitivno ne želimo da bude čekirana. Sve ostale opcije permalink strukture su poželjne. Druga opcija podrazumeva dodavanje godine/mesec/dan/članak strukturu u našim url putanjama.Treća opcija dodaje isto kao i druga samo bez /dan/ dela u našoj putanji. Takoše postoji i četvrta opcija , numerička opcija označavanja našeg članka, koju takođe morate izbegavati i ostaviti je nečekiranu.

I na kraju prilagođena struktura ili „custom“ na koju ćemo naravno obratiti pažnju, jer je to opcija koja će da nas dovede do cilja – postavljenje strukture koja će pomoći seo optimizaciji i uvrstiti nas u vrhu pretrage po određenim ključnim rečima.

Imate dve najbolje mogućnosti da stavite u ovoj stavci i naravno čekirate ovu opciju, a to su

/%category%/%postname%/

ili

/%postname%/

Kao što možete primetiti na slici, ja na svom blogu koristim opciju /%postname%/ , tako da kada kliknete na neki post na mom blogu u browseru će vam se pojaviti ovaj redosled članka http://webkomsija.net/naziv-clanka/, dok ako bih stavio prvu prilagošenu strukturu /%category%/%postname%/, pojavilo bi se http://webkomsija.net/naziv-kategorije/naziv-clanka/.

Neki seo experti preporučuju da se kategorija treba sadržati u url putanji, jer ako se desi da u našem nazivu članka postoji fraza SEO za koju optimizujemo stranicu, a pri tom je u kategoriji koja sadrži takođe naziv seo u našem adress baru će biti prkazana putanja websajt/seo-kategorija/seo-članak……, što će samo povećati optimizaciju našeg posta i bolje uvrstiti u internet pretragu.

Neki drugi međutim imaju mišljenje da je bolje što kraći permalink i da ključne reči trebaju da budu blizu nazivu websajta..root-u, pa tako smatraju da je /%postname%/ rešenje, bez kategorije, najbolja opcija za seo optimizaciju.

U svakom slučaju i jedna i druga opcija je dobra tako da nećete pogrešiti ni u jednom nii u drugom slučaju.

Ako se odlučite za opciju koja podrazumeva uključivanje kategorije u permalinku, vodite računa, da kada pišete svoje članke, ne uključite ih u više kategorija od jedne, jer će se pojaviti duplirani sadržaj koji će google indeksirati i samim tim vaš članak neće biti adekvatno pozicioniran u pretrazi, jer je pretraživač indeksirao jedan isti sadržaj dva pita, i može vas kazniti zbog toga, to je isto kao da sami sebi pravite konkurenciju. Zato dobro vodite računa, i upamtite , jedan članak pod jednom kategorijom.


Iz tih razloga sam ja u svojoj permalik strukturi stavio samo „postaname“ prilagođenu strukturu, jer neke od mojih članaka na ovom sajtu možete naći pod više kategorija, kao na primer, ovaj članak možete naći i pod kategorijom wordpress i pod kategorijom SEO optimizacija.

Ovde nije kraj rešenju permalinkova, jer su oni usko povezani sa „SEO all in one“ plugin-u koji verovatno koristite u svom wordpressu, ili seo thesis opcijama, ako koristite „thesis“ temu bez ove ekstenzije.

Ukoliko koritite /dan/naslov…../mesec/naslov/……..putanje permalinkova, morate voditi računa da u „SEO all in one“ opcijama, stavka pod:

Use noindex for Archives:

bude NE čekirana, dok sve ostale čekirane. Na taj način ćemo dozvoliti google robotu da indeksira naše postove pod ovim putanjama, a sve ostale neće, što je naravno dobro jer nećemo imati dupliranih sadržaja koje bi google mogao da indeksira ukoliko ne vodimo računa o ovim opcijama.

seo opcije
seo opcije

Dok u seo thesis opcijama budite uvereni da jedna od opcija pod:

(u zavisnosti da li koristite arhivu dana ili arhivu meseca)

jedna od ove dve ne treba da budu čekirane iz istih gore navedenih razloga. Dok sve ostale naravno čekirane.

thesis seo opcije
thesis seo opcije

Naravno sve u zavisnosti koju strukturu koristite, ako koristite kategorije u svojoj strukturi, onda ne trebamo čekirati „use noindex for categoris“ opciju koja se nalazi u „all in one seo“ i „noindex category pages“ ako koristimo „thesis SEO“, sve ostale moramo čekirati(označiti).

U slučaju da te naveli strukturu permalinkova kao na mom blogu..samo „postname“, čekirane i nečekirane opcije na slikama pokazuju kako treba srediti opcije u thesis temi, kao i u eksteziji za SEO „all in one“ koju koristi wordpress!

Suprotno efektivnim i kraćim permalinkovima, nazivi stranice, title tag bi trebao da bude opisniji, da bi čitaoce privuče sam naziv i da kliknu na vaš blog, želim istaći da naziv članka treba da bude što slikovitiji čitaocu i malo duži, za razliku od url putanje, koja treba da bude što kraća, ali i da sadrži određene ključne reći bez viška dodatnih nepotrebnih oznaka i brojki.

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar