Prebacivanje wordpress-a i njegove sql baze na drugi Host

Uvek dođe vreme i taj trenutak kada želimo da promenimo hosting ili naravno ukoliko smo radili web sajt prvo na lokalnom hostu, računaru, i završili ga do kraja, ili imamo postojeći back up wordpress-a i sql baze dođe vreme da ga i prebacimo na plaćen hosting. Ovaj članak će nam pomoći u kratkim crtama na koji način najlakše i najbrže da prebacimo sadržaj na novi host, i da izbegnemo mukotrpan rad sve iznova.

1. U root folderu – public html folderu prebacimo sav sadržaj našeg wordpresss sajta preko ftp-a.

2. Otvorimo novu sql bazu na novoj lokaciji (hostu)

prebacivanje
prebacivanje

3.U PhpMyAdmin kliknemo na novootvorenu bazu i kao na slici opet klik na uvoz ili import na gornjoj navigaciji te iste sql baze koje smo otvorili:

uvoz-baze
uvoz-baze

zatim će vam se otvoriti novi prozor sledeća strana kao na slici i onda ćemo

kliknuti na polje „odaberite datoteku“:

kada izaberemo tekstualnu sql bazu tj. predhodno raspakovani zip sql na našem cvrstom disku, kliknemo na kreni ili idi ili „go“, u donjem desnom

uvoz-baze1
uvoz-baze1

uglu kao na predhodnij slici, pojaviće vam se novi prozor ako sve bude uredu dobićete poruku da je

uvoz-baze2
uvoz-baze2

baza uspešno ubačena:

4. Sada vam ostaje da naziv nove baze, kao i korisničko ime naravno i lozinku i host name nove sql baze koje ste napravili budu isti

wp-config
wp-config

kao i u fajlu wp-config koja se nalazi u public-html folderuna vašem novom serveru:

znači db user, db name,db pass i db host, ti nazivi treba da se promene i da budu isti kao nazivi koje imate u novoj bazi koju ste otvorili.

5. Kada ste sve ovo uradili , još uvek nije gotovo, videćete da kada otvorite vaš sajt na novoj destinaciji sadržaj neće biti tamo, ono što marate uraditi povodom toga je male izmene u linkovima u novootvorenoj sql bazi na vašem novom hostu………… (nastavice se, mrzi me da kuckam vise i sredjujem slike!!!)….

Sledeća stvar koju morate uraditi, a to je promena linkova, sa predhodnog hosta na linkove koje nosi novi naš gost, a to cemo uraditi na sledeci način: ako odemo do naše baze i kliknemo na phpmzadmin, pa na naziv naše baze(otvara se naša postojeća baza sa tabelama kao na

sledećoj slici, zatim kliknemo na ikonicu pregled ili browse:

wp-options
wp-options

otvara vam se nova tabela gde moramo promeniti putanju našeg sajta. Umesto predhodne putanje koja je označena na slici , moramo upisati novu, a to ćemo uraditi ako kliknemo na ikonicu olovke (edit, promena):

zatim će nam se otvoriti nova strana , gde ćemo u opciji options_value ukucati novu putanju sajta(novi link) i kliknuti na kreni(go):

site-url
site-url

ako ste na slici gore označili povratak na predhodnu stranu(go to previews page), kada kliknete na „kreni“ postupak će vas odvesti na predhodnu stranicu gde ste i bili i primetiće te da je site url promenjen. Sada morate kliknuti na sledeći red kao na slici dole:

na sledećoj strani pronaći ćemo kolonu „home“ označena kao na slici dole i naravno ponovo

options-value
options-value

izmeniti putanju ulaskom i klikom na ikonicu

sledeci-red
sledeci-red

olovke:

i naravno opet u option_value polju ukucamo novi link, i opet na kreni ili go potvrđujemo promenu:

sada već možemo otići na naš sajt da vidimo rezultat svega što smo promenilii u bazi, i

home
home

naravno ako ste sve uredno izmenili i pratili ovaj postupak, konačno će se vaš sajt pojaviti na novom domenu tj. novoj lokaciji, ALI bez

potvrda-promene
potvrda-promene

slika, nećete imate neke slike na vašem novom sajtu, ali naravno i to ćete promeniti ali u administraciji wordpressa, u svakom članku i strani, na onom mestu gde ste i pisali svoj članak ili stranu klikom na html preview:

u svakom članku i strani morate promeniti početnu putanju slike na ovaj

html-promena-linka
html-promena-linka

način, kao i naravno ukoliko imate slika u „widget“ opcijama, takođe na ovaj način možete promeniti i tamo putanje svojih fotografija(banera), Naravno ukoliko vaša tema wordpresa ima i složenije funkcije u administraciji teme treba proveriti da nema slučajno određenih putanji, a da nisu promenjene.

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar