Tri SEO stvari koje bi trebalo da znate

Kada se radi o SEO (optimizaciji za internet pretraživače), postoje mnogo informacija i isprobanih tehnika, koje mogu pomoći rangiranju na google-u. Ono što ih čini komplikovanim i malo nerazumljivim, je da postoje dosta nekih tehnika i radnji, koje ne možemo definitivno sa sigurnošću da kažemo da su prihvaćene kao činjenice ili odbačene kao takve od strane Google-a.

To je pre svega iz razloga što neke tehnike optimizacije, i sam način po kome internet pretraživač vrednuje kao takve, čuva u svojoj tajnosti. Sam algoritam Google pretraživača, tj. neki njeni elementi su strogo zaštićeni da niko ne bi znao u potpunosti, koje sve to faktore google uzima prilikom rangiranja vašeg web sajta.

Tako da iz tog razloga, javljaju i razne teorije, mitovi, određene fraze koje možemo čitati po forumima, na kojima se navode neke besmislene izjave  o nekim pravilima koje su vrlo bitne za google pretragu i uopste za seo optimizaciju sajta i naš rang na internetu.

Beskorisni nofollow linkovi

rečenicu koju često imamo prilike da čujemo je i ova. Da su nofollow linkovi apsolutno beskorisni. Ovaj tag je predstavljen 2005 goine u cilju sprečavanja i smanjivanja spamovanja putem linkovanja.

Mnogo se promenilo u načinu vrednovanja ovih linkova od 2005 godine do danas.  Ovakve linkove možete primetiti na visoko posećenim sajtovima takozvane odlazne linkove, koje upućuju posetioca sajta ka nekom drugom izvoru, sajtu relevantnih informacija. Tako da možemo diskutovati danima o uticaju ovakvih linkova, evo jedne slike ispod gde google daje izjavu na jedan članak SEOMOZ-a.

nofollow linkovi
nofollow linkovi

Generalno google ne pati ovakve linkove????? Šta to znači, jel to znači da ih ponekad i prati?Od čega to zavisi? Ako mallo logički razmislimo, i osvrnemo se na posećenost i saobraćaj na sajtu, uvidećemo da su nofollow linkovi izuzetno korisni za naš sajt. U smislu poseta i preusmerenja posetilaca visoko posećenog sajta, ka nama. Znači iako google ne isprati ovakve linkove, broj posetilaca sa tog sajta će doći na vašu prezentaciju, samim tim i saobraćaj će se povećati. Zar to nije od velike koristi? Iako nemate koristi za rank vašeg sajta imate povećanu posećenost  realnih posetilaca.

Sajt se rangira i pozicionira u rezultatima pretrage prema vašem PageRanku sajta.

Ne bih rekao. Ono što je bitno, je kako se vaš sajt pozicionira pod određenim ključnim rečima, a ne koliko vam je page rank. page rankk je precenjen, i on od 2005, polako gubi na značaju. Internet pretraživači su vremenom usavršili svoje algoritme, i postoje puno kompleksnijih faktora od samog PageRank-a, kao što su autoritet domena, i popularnost linkova određenih strana na sajtu.

Dokaz za ovo je, da možete naći puno websajtova koji imaju slabiji page rank od nekih drugih koji imaju relevantne sadržaje, a pri tom pod određenim frazama imaju znatno bolju poziciju na google-u.

Onaj Page Rank, koji možete videti na vašem browseru, nije pravi rank faktor, koji google uzima prilikom vrednovanja. Prema tome, manite se ćorava posla!

Nemojte da linkujete ka drugim sajtovima. Škodi vašoj poziciji na Googl-u!

Kakva glupost. Mnogi blogeri pokušavaju da smanje odlazne linkove, da bi sprečili mogućnost ili smanje rizik, u smislu da pretraživači ne prepoznaju previše linkova na određenoj strani i samim tim umanjili vrendos u pretrazi.

Mislim da treba linkovati druge, koliko god je to moguće u svojim postovima, ali samo ako su relevantni i imaju smisao, i učestvuju u razumevanju všeg članka. Čak šta više ukoliko pravilno linkujete, može samo da poveća vrednost vašeg posta kod pretraživača, a nikako da ga umanji!

Google se razvija svakog dana. Njegovi algoritmi su sve više savršeniji. Prikupljajući podatke od mnoštvo korisnika, i sakupljajući njihove navike surfovanja, on iz dana u dan usavršava svoje načine vrednovanja websajtova. Ukoliko ne postoje odlazni linkovi na vašem sajtu , ili postoje vrlo malo, on to smatra neprirodnim, i to naravno nije dobro za važu internet prezentaciju. Google je pametan!

Naravno takvi linkovi ka drugim sajtovima, neće pomoći u velikoj meri na vaš rank, ali ako ih iskoristite pravilno, linkovanjem ka kvalitetnim i relevantnim, i naravno posebno veliko posećenim člancima ili websajtovima, daće neku vrednost vašem članku, u to budite sigurni. Ono što je veoma bitno da ne linkujete one websajtove koji su označeni kaospameri, odbačeni od google-a.

Ako krenemo malo dalje u analizu, isto je veoma bitno, da nemate na sajtu ili u članku, mnoštvo linkova koji vode ka totalno različito relevantnom sadržaju.

Nadam se da ćete dati koji komentar na ovaj članak i razmeniti mišljenja među sobom!

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar