Da li je starost sajta i linkova od seo važnosti

Da li je starost sajta i  linkova od seo važnosti? Pitanje koje se stalno provlači kroz razne seo forume, blogove, rasprave. Kao neki standard, ili duboko ukorenjeni fundamentalistički stav o tome, da starije domene, ili linkove koji su već odavno postavljeni i smešteni na sajtu, google više vrednuje, ili upravo zbog ovih navedenih karakteristika imaju prednost i bolji rank kod internet pretraživača. Da ih roboti češće obilaze, da su bolji iz perspektive google-a, i razne ostale priče koji idu u prednost ovakvim domenima i linkovima…

Ovu činjenicu ne mogu čak ni da potvrde i seo experti iz Google-a. Već se na raznim seminarima i konferencijama, vešto ograđuju od pitanja, i kažu, da to baš i nije rank faktor po kome google vrednuje, ALI da i ako postoji, on veoma malo utiče na pozicioniranje u Google-u.

Ako bi smo postavili pitanje: Da li je starost domena i dolaznih linkova stvarno SEO faktor iz perspektive Search Engine Optimization? Recimo da imamo apsolutno ista dva sajta. Znači čisto hipotetički. I da imaju isti sadržaj isti kvalitet unutrašnjih linkova, veze između stranica, i naravno iste dolazne linkove sa istih sajtova. I istovremeno je jedan sajt iz 2000 a drugi iz 2008. Oni bi imali apsolutno istu poziciju na sajtu,možda bi naziv domena odlučio. I ako posle ove hipotetičke dileme postavimo takvo pitanje: Da li je starost domena i dolaznih linkova stvarno SEO faktor iz perspektive SEO-a? Odgovor bi bio NE.


Ok. Dobro. Neko bi onda reko. Ako je to tako zašto kada krenem u pretrazi po određenoj frazi i kada pretraživač izlista prvu stranu pod tom određenom frazom, naiđem redom na prvim mestima domene koji su postavljeni pre više godina, a niže i ostalim stranama one najnovije?

Primetna je u vašim očima korelacija između pozicije web strana i starosti i domena i linkova. A s druge strane ne pitate se možda, da ti najstariji domeni imaju više sadržaja, i da su imali više vremena da izgrade svoj brend, zatim da su vlasnici odabrali najbolje i najkraće domene, da su u početku svog stvaranja imali više mogućnosti za povezivanje sa drugim web sajtovima sličnog sadržaja i izgrade kvalitetnije veze sa njima. Tu još postoji i navika internet korisnika za čestom posetom. I mnogo drugih stvari o kojima pre treba razmišljati nego odmah stavljati u odnos sam datum i poziciju takve internet prezentacije.

Tako da, ako tako mislite i čvrsto ostanete pri tom stavu. Onda ste u velikoj zabludi! Ako bi ste na primer, ajde opet malo hipotetički, sada otvorili sličan domen, nešto slično kao i postojeća konkurencija koju ste videli po toj frazi u rezultatima pretrage, i sve to što su oni postigli za recimo 3 godine vi postignete …ajde da lupnem…6 meseci. Ali baš identično isto, i posetu i linkove, i kvalitetan sadržaj. Vi ćete ih preteći u rezultatima, pretrage.

Ako se pitate kako je to moguće, odgovor je vrlo jednostavan: Zbog faktora progresije, koju ste postigli. Vaš web sajt je progresivniji i brže se razvio, postigao isti efekat za 6 meseci, kao konkurencija za 3 godine. To će google zabeležiti, i nagradiće vas boljom pozicijom od konkurencije.


To je isto kao kad ljudi kažu…wooowww, pogledaj twitter koliko korisnika ima i šta je sve postigao tokom ovih godina, a recimo ne primećuju ebay, koji ima mnogo više miliona korisnika, a pritom njihov uspeh je zabeležen u poslednjih par godina. Zato nemojte mnogo voditi računa o tome, i nemojte da vas to prestravi i ubije volju za realizacijom onog projekta koji ste postavili pred sobom.

Takođe isto važi i za stare linkove. Postoje kao dve teorije. Jedna govori o tome kako link koji se nalazi na strani ili domenu koji ima svoj duži vremenski period „boravka na webu“ daje bolje rezultate i vredniji je, i google ga obožava, više ga ceni…. i bla bla bla. I druga teorija o samom linku koji je dugo na toj strani ili domenu. Znači isto važi i za te slučajeve, jednostavno trebamo se zapitati, i ne izgubiti iz vida, da još uvek te strane privlače posetioce i nove linkove, tako da je još uvek, i još više vredniji kod google pretraživača.

Još jedan mit, koji postoji kod delimičnog prekida linkova. A to je pitanje:Šta ako se prekine veza sa te strane ili domena ka nama, zbog prebacivanja sajta na drugi server, ili zbog greške na njihovom websajtu ili slično, pa se tek za mesec dana vrati ta veza. Da li će to uticati na naš rank u pretraživačima, (ako smo naravno vođeni teorijom o vrednosti samih linkova i domena po starosti), ta prekidana vremenska nit u dolaznim linkovima, da li ona utiče na našu poziciju ili rank. Odgovor je definitivno NE.

Ono zbog čega treba da vodite računa kada se tiče linkova je da, oni dolaze sa kvalitetnih sajtova, onih sajtova koji imaju dobru posećenost, visoko su kotirani u internet pretraživačima, da je sadržaj sa tih strana odakle link dolazi, relevantan i povezan sa tematikom koja se bavi na vašoj strani ili domenu, da primate saobračaj i posete sa tih domena ili strana. To je najbitnije!

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar