Vikiliks objavio poverljive dokumente

Vikiliks je objavio poverljive dokumente Stejt departmenta koji daju uvid u stavove američke diplomatije o stranim liderima i osetljive informacije o terorizmu i širenju nuklearnog oružja. Pokušavam da poverujem da su navodno sve ove informacije koje se nalaze na sajtu wikiliksa procurele sa navodno cd-a (a omot bio od Lady Gage), ali nekako ne mogu, jer mislim da se iza svega ovoga krije vešto neki reditelj, i scenarista. Naravno u mojim venema teče srpska krv, tako da i ja verujem u „zavera zavere“ teoriju! ….

Čak se u jednom od spisa se pominje i srpski ministar diplomatije Vuk Jeremić, koji navodno izbegava kosovsko pitanje i ne zalaže se puno u rešavanju kosovskog pitanja, kako navodi sajt Levit je ocenio da Jeremić „daje velika obećanja“ svaki put kada dođe u Francusku, ali da ih ne ispunjava, i ne čini ništa kako bi se kosovski srbi ukljucili u izbore i vratili na kosovo i učestvovali u vladi kosova.

Svi ovi navodno tajni dokumenti kako sam mogao da zaključim iz jednog gostovanja gospodina Lazanjskog u jednoj od naših televizija, su manje više poznati širom javnosti, tj, da većinom nisu „top secret“, ali da ima nekih pojedinih tekstova koje bi možda uzburkali odnose pojedinih zvaničnika među sobom.

Sve mi ovo liči na neku političku „farmu“ ili „velikog brata“. Tajni spisi tipa:

ruski premijer Vladimir Putin – „alfa pas“
avganistanski predsednik Hamid Karzai – „vođen paranojom“
nemačka kancelarka Angela Merkel – „ne upušta se u rizik i nije kreativna“
ruski predsednik Dmitri Medvedev – „izigrava Robina Betmenu Putinu“
francuski predsednik Nikola Sarkozi – ima „autoritativni stil“
italijanski premijer Silvio Berluskoni – „sujetan i neefikasan kao evropski lider“ i „fizički i politički slab“ političar predan „kasnim noćnim zabavama“
predsednik Zimbabvea Robert Mugabe – „stari i ludi čovek“
libijski lider Moamer Gadafi – „jednostavno čudan“
izraelski premijer Benjamin Netanjahu – „elegantan i šarmantan čovek, koji nikada ne održi obećanja“.

Eto još  neke interesantne i zanimljive vesti koje će ovih vikenda biti udarne u svetu, a pogotovo našim medijima, da popunjavanju svoje informativne programe i dovode razne goste i analitičare…. ih…sati i sati raznih informativnih emisija. No, da se vratimo, tj informišemo i mi ovde malo na internetu. Šta još postoji u tim navodnim tajnim dokumentima.

Kako se navodi na sajtu Vikiliksa, svi ovi dokumenti se odnose uglavnom na poslednje tri godine i na komunikaciju Vašingtona i velikim brojem ambasada i konzulata različitih zemlja sveta. Američkim zvaničnima kako piše u tim spisima je naređeno da špijuniraju voše ujedinjenih nacija, a da su čak neke vođe arapskih zemalja zatražile da SAD napadnu iran kako bi ih sprečile da šire svoju nadmoć nuklearnim aktivnostima.

U dokumentima se vidi da su saudijski donatori i dalje glavni finansijeri militantnih grupa kao što je Al Kaida i da su operativci kineske vlade vodili organizovanu kampanju sabotaže kompjutera u SAD i njenim saveznicama, piše američki „Njujork tajms“.

Vikiliks Džulijan Asanž je osnivač sajta Vikiliks, i kako on kaže svi ovi Američki  dokumenti, pokrivaju sva važna pitanja u svetu i za skoro svaku zemlju. On je na konferenciji istraživačkih novinara rekao da im se obraća putem video linka jer „Jordan nije najbolje mjesto ako vam je CIA za petama“. Nije jasno odakle je osnivač Vikiliksa govorio.

Kako je gospodin Džulijan Asanž izjavio, svu svoju energiju i znanje uložio je u objavljivanju diplomatske istorije SAD. Samo da vas podsetim Asanž ima 39 godina, inače je Šveđanin (valjda).

Bela kuća je naravno osudila objavljivanje Vikiliks-a 4 miliona poverljivih dokumenata koji se uglavnom odnose na diplomatsku prepisku Stejt departmenta sa američkim ambasadama i konzulatima.
Portparol Bele kuće Robert Gibs je rekao da to objavljivanje ugrožava američke diplomate, obaveštajce i demokratske aktiviste koji traže američku pomoć.

I sad naravno sledi interpolova crvena poternica, ali zamislite za silovanje i seksualno zlostavljanje, zbog čega je izdat sudski zahtev za njegovo privođenje zbog ispitivanja u vezi s tim optužbama. Vrhovni sud u Stokholmu juče je primio drugu Asanžovu žalbu na sudsku odluku o njegovom privođenju u okviru istrage za silovanje, izjaviio je portparol tog suda.

Asanž, čije je mesto prebivališta nepoznato, nije i zvanično optužen. Sumnja se da je u Velikoj Britaniji, Švedskoj ili Islandu, a po najnovijim informacijama krije se negde na Bliskom istoku. Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora mu je juče ponudilo utočište.

Asnaž odbacuje optužbe da je avgusta ove godine silovao jednu ženu tokom posete Švedskoj.

On je tada došao u Stokholm kako bi podneo molbu za švedsku boravišnu dozvolu, budući da zakoni te zemlje štite novinare. Švedske vlasti su, međutim, odbacile njegovu molbu.

Vikiliks i njegov osnivač izazvali su nezadovoljstvo SAD i drugih zemalja zbog objavljivanja poverljivih dokumenata, između ostalih i onih povezanih za vojne operacije u Avganistanu i Iraku.

Tokom proteklog vikenda „Vikiliks“ je počeo objavljivanje nekih od 251.287 dokumenata diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine, između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata.

Međutim ovaj gospodin je izgleda rešen da istraje do kraja. Da li je i on sam deo jedne velike zavere, ili je sve ovo samo jedno veliko zamajavanje za  siromašan svet, ili je ovaj čovek stvarno rešio da svojim malim delovanjem malo uzdrma novi svetski poredak,  on izjavljuje ovih dana da će srušiti jednu ili dve američke banke objavljivanjem tajnih dokumenata.

Podelite ovaj članak

Pošaljite Komentar